** vajinit (vajina iltihabı) nedir?

 vajina muskuler bir organdır,vestibulum vajina dan başlar ve arkaya uzanarak uterusa ulaşır, duvarları çok katlı yassı epitel hücreleriyle ile örtülü,bu hücreler glikojenden zengindir, yaşlanan hücreler vajina ya dökülür ve vajina florasında normalde bulunan laktobasiller tarafından metabolize edilir ve içindeki glikojeni laktik asite dönüştürür ve bu olay vajinaya asidik bir ph kazandırır normal ph 3,8-4,4 arasındadır. Vajinanın asidik ph'ı ve flora daki laktobasiller dışardan gelen patojen mikroorganizmaların çoğalmasına ve yerleşip enfeksiyon oluşturmasına doğal bir engel ve direnç oluşturur.fakat bazen floradaki bakterilerin gereğinden fazla çoğalması veya dışardan alınan bir mikroorganizma vajinanın savunma sistemini bozabilir ve yerleşip vajina enfeksiyonu ve iltihabı olan vajinit tablosuna neden olabilir. Vajinal akıntının miktarı,rengi veya kokusunda herhangi bir değişiklik vajinal enfeksiyona işaret olabilir.
 

**vajina iltihabına neden olan bakteriler nasıl bulaşır?

  önemli bir kısmı cinsel yolla bulaşır , dolayısıyla cinsel ilişki de vajina enfeksiyonlarından korunmak adına,prezervatif kullanılması ve tek eşlilik ayrıca partnerin de tek eşli olması oldukça önemli,ayrıca vajina hijyeninin korunması ve genital bölgenin koru ve temiz tutulması ayrıca pamuklu iç çamaşırların tercih edilmesi vajinitlerden kurunma da faydalı olabilecek hususlar.
 

**vajinit türleri nelerdir?

Vajinitlere mantarlar, bakteriler ve parazitler sebebiyet verebilir ve bu enfeksiyonlar çoğu zaman mix enfeksiyonlar olabilir yani bir çok farklı mikro organizmanın katılımıyla meydana gelebilir. Vajina florasının doğal yapısında bakteri ve mantarlar belli bir oranda bulunurlar, fakat sayıları gereğinden fazla artması ve dolayısıyla vajina flora dengesinin bozulması zararlı bakterilerin yerleşip vajina iltihabı oluşturmasına zemin oluşturmaktadır.
  vajinite en sık neden olan mikroorganizmalar mantarlardır. Bunlar özellikle grip ,antibiyotik kullanımından sonra veya adet dönemlerinin hemen akabinde bağışıklık sisteminin zayıfladığı durumlarda vajina iltihabı yanı vajinite yol açarlar.
  ayrıca cinsel yolla bulaşan ve kasık ağrısı sarı yeşil ,köpüklü ve kötü kokulu akıntıya neden olan trikomona vajinalis isimli parazitte vajinite yol açan mikroorganizmalardandır.
  birde normal vajina ortamında bulunan gardnerella vajinalis'in normalden fazla çoğalması sonucu bakterial vajinozis dediğimiz homojen gri renkte olup özellikle cinsel ilişki sırasında ve sonrasında bozuk balık kokusuna benzer bir kokuya neden olabilecek bir vajinit türüne yol açabilir.
  bunların dışında ayrıca menopoz durumunda estrojen hormonunun azalmasına bağlı olarak vajina iç tabakasının incelmesi sonucunda meydana gelen mikrobik olmayan atrofik vajinitler de söz konusu olabiliyor.
 

**vajinit kısırlık yapar mı?

 vajinal enfeksiyonlar tedavi edilmezse kronikleşebileceği gibi,zararlı mikroorganizmalar yukarıya doğru yani vajinadan rahime rahimden tüplere ve yumurtalıklara oradan da batın içine yayılıp enfeksiyonlara neden olabileceği gibi, tüpler ve yumurtalıklarda yapışıklık ve tıkanlamara neden olarak kısırlığa yol açabilir.
 

** vajina iltihabı nasıl tedavi edilir ?

 ilk önce muayene ile vajinit teşhisi konulduktan sonra akıntıdan alınan yayma veya vajinal kültür tahlilleriyle vajinite sebep olan mikroorganizmanın saptanması gerek, sonra ona uygun seçilecek antibiyotiklerle tedavisi sağlanır, cinsel yolla bulaşan bir vajinit türü ise eş tedavisine de gidilmeli, tek ve kısa süreli tedaviler yeterli olabileceği gibi, kronikleşmiş vajinitlerde daha uzun süreli tedavi ve takipler izlenmesi gerekebilir.
 
 


Etiketler : vajinit , vajinal akıntı , kadın doğum şişli , kadın doğum nişantaşı , kadın doğum beşiktaş , jinekolog şişli , jinekolog nişantaşı , kadın doğum uzmanı teşvikiye