****her gün spor çalışmaları ve egzersiz yapan bayanların önemli bir kısmı adet günlerinin ve kanama miktarlarının azaldığını ve eskisinden daha az ağrı çektiklerini belirtiyorlar,hatta bazıları adetlerinin kesildiğinden bahsediyorlar,bu durumun sporla alakası nedir?
      
      erkek veya kadın olsun,muntazam bir sportif aktivite varsa bu her iki cinsi de etkiler ve vücutlarında bir takım değişiklikler meydana getirir ama kadınlarda ayriyeten kadın üreme organlarında bir takım değişiklikler meydana gelebiliyor.kadınlarda adet döngüsü çok hassas ve ince ayarlar üzerine kurulu, beyin ve yumurtalıklardan salgılanan bir takım hormonlar ve vücuttaki yağ kitlesi tarafından düzenlenir. bunların herhangi birisinde aksama olduğu zaman bu döngü bozulur ve dolayısıyla yumurtlama aksar.aslında normal sportif aktiviteler adet düzensizliği yapmaz ama bazı spor dalları bu düzeni bozabilir mesela uzun mesafe koşusu yapan atletlerin %20'sine yakını adetlerinin azaldığından, seyrekleştiğinden ve düzensiz oluşundan şikayet ederler.özellikle orta ve uzun mesafe koşucuları ve jimnastikçilerin diğer bireylere göre vücutlarında yağ kitlesinin daha az olması,kronik egzersizler ,stres ve büyük kilo kayıpları  adet görmemeye sebep olabilir.
 
****atlet genç bayanlarda adetin başlama yaşı diğer bireylere göre farklılık gösterir mi?ve adetin başlama yaşı performansları üzerinde etkisi var mı?
      
     amerika da yapılan bir takım çalışmalar var, bu çalışmalar kolejler de atlet olan bayanların adet başlama yaşlarının diğer öğrencilere göre daha geç olduğunu ve daha profesiyonel atletlerin olimpikler mesela kolejteki atlet bayanlardan daha geç yaşta adet görmeye başladıklarını gösterdi. bu da adet yaşının geç başlaması sporcu performansının daha yüksek olmasına neden olabilir diye düşündürüyor.
 
****daha ileride ağır sportif çalışmalar bırakıldığında bu sporcularda adet kanaması ve yumurtlama normal düzenine geri döner mi?
    
     bu konu da kesin bir şey söylemek mümkün olmamakla birlikte yüzücülerde antrenman ve yarışmalar bittikten sonra adet düzeninin normale döndüğü atletlerin ise bir çoğunun doğum yaptığı gözlenmiştir.
 
****adet kanamasının sporcu performansı üzerinde etkisi var mı?
 
    genç bayanların önemli bir kısmında dismenore dedğimiz sancılı adet sendromu olabileceği gibi,adet döneminin çoğu zaman getirdiği stres,sinirlilik ve moral bozuklugu gibi psikolojik etkilerin yanında adet kanaması fazla olanların yaşayabilecekleri halsizlik ve yorgunluk hissi bütün bunlar göz önünde bulundurulursa adet döneminin performans düşürücü etkisi olduğunu gösterir.
 
****özellikle vücut geliştirme sporu yapan bayanların hormon kullanmaları adet düzenine ve kadın sağlığına nasıl etki eder?
    
     vücut geliştirme sporcusu bayanların bazıları kas kitlesini kısa sürede büyük ölçülerde büyütebilmek için östrojen ve anabolik steroidler kullanıp adeta yapay bir menapoz durumu yaratırlar bu da uzun vade de doğurganlığı  etkileyebileceği gibi bir çok jinekolojik,kalp ve karaciğer rahatsızlığına yol açabilir.


Etiketler : Sporcularda Adet Düzensizliği