hormonlu spiralle ilgili merak ettikleriniz
hormonlu spiral nedir?
hormonlu spiral haznesi olan,bu haznenin içinde progesteron olan ve rahimin içerisine progesteronu lokal olarak salan,dolayısıyla vücutta sistematik progesteron etkisi yaratmayan ve bu hormonun etkisinden memenin korunmasını sağlayan,normal bakırlı spirallerden gebelikten koruyuculuğu daha fazla olan ve diğer spirallerin aksine dış gebelik riskini azaltan bir spiral türüdür.


*hormonlu spirallerin gebelikten koruyuculuktan başka ek yararları nelerdir?
-adet sancılarını azaltması veya tamamen yok etmesi.
-adet kanamasının miktarını azaltmak veya kesmek ve bu şekilde kanamaları aşırı olan kadınların tedavisinde bu tür spiral ,kanamayı azaltmak ve demir eksikliği anemisini önlemek için bir tedavi aracı olarak bullanılabilir.

* hangisi tercih edilmeli,normal bakırlı spiraller mi yoksa hormonlu olanları mı?
gelişmiş ülkelerde gebelikten koruyuculuğunun daha yüksek olması,adet kanama miktarını azaltması,adet sancılarını azaltması ve dış gebelikten koruyucu etkileri açısından hormonlu spiraller tercih edilmektedir.

*anormal vajinal kanaması olan her kadına tedavi amacıyla hormonlu spiral takılabilir mi?
tabiki hayır,anormal vajinal kanaması olan bir kadına biz hekimler normal bakırlı spiral takmaktan uzaklaşırız,çünkü bu tarz spirallerin kanamayı arttırıcı etkisi olacak.hormonlu spiraller ise kanamayı azaltıcı etkisi var ama hormonlu spiral takmadan önce anormal vajinal kanamanın etiyolojisinden emin olmak lazım,yani bu kanamanın sebebi nedir ? onu araştırıp ve uygun tedavi yöntemini belirleyip ona göre hormonlu spiral uygulayıp uygulamama kararı verilir.

*meme kanseri olan bir bayanda hormonlu spiral takılabilir mi?
meme kanseri olan bayanlarda bütün hormon ilaçlarını kullanırken olduğu gibi,hormonlu spiraldaki hormon salımı lokal olsa da dikkatli olmak gerekir,ben bu hastalara hormonlu spiral kullanımını tavsiye etmem.

*hormonlu spiralin fiyatı nasıl?
hormonlu spirallerin fiyatları normal spirallere göre daha yüksektir,ayrıca kalınlık olarak nispeten daha kalın olması nedeniyle birçok hasta ağrı duymamak için sedasyon veya uyutarak spiralini taktırmak ister bu da ek bir külfet getirir,fakat hormonlu spiralin ek faydalarını göz önünde bulundurursak daha avantajlı olacağnı düşünüyorum.

*hormonlu spiral kaç yıl takılı kalabilir?
bu spiraller takıldıktan sonra 5 yıllık etkinlik süreleri vardır.

*peki bu hormonlu spirallerin bizi korkutacak yan etkileri var mı?
kesinlikle korkulacak yan etkisi yok,bu spirallerin yan etkisi adet kanamasını azaltmasıdır ayrıca %25 hastada adet kanamasını tamamen kesebilir bu da aslında istenen bir yan etki çünkü kadının fazla kanamasını azaltarak kansızlıktan korur ve sosyal aktivitesini serbestçe sürdürmesini sağlar.

*adet kanamasını kesiyor derken bu menapoz mu demek?
kesinlikle hayır,yalnış anlaşılmasın adeti keser derken menapoz demek istemedim,%25 hastada adetin kesilmesine neden olur fakat bu etki spiralin takılı olduğu süre için geçerlidir,yani spiral çıkarıldığı zaman adet kanamaları tekrar eskisi gibi görülmeye başlar.ayrıca spiral varken adet kesildiğinde menapozdaki gibi sıcak basmaları ve diğer menapoz şikayetleri söz konusu değil.

*peki bu spiral kanamayı azalttığında vücuttaki kirli kanın atılmasını engellemiş olmuyor mu?
kirli kan diye bir şey yok,adet kanamasının kirli kan olduğu yalnış bir kanıdır,adet kanaması rahim içi tabakasının hormonlar etkisiyle kalınlaşıp sonra o tabakanın dökülmesinden ibarettir,hormonlu spiral ise saldığı progesteron hormonuyla rahim içi tabakasına lokal etki yaparak kalınlaşmasını engeller dolayısıyla kalınlaşmayan o tabaka dökülmez ve sonuç olarak kanama az olur veya olmaz.

*peki adet azalırsa veya kesilirse bu beni sinirli ve stresli yapmaz mı ?
adette rahatlamayı sağlayan adet kanamasının dışarıya atılması değil,adet döneminde olan hormonal değişikliklerdir,hormonlu spiralin etkisi lokal olduğu için vücuttaki hormonal dengeyi değiştirmez dolayısıyla ekstradan sinirlilik,stres veya şişkinlik hissi yaratmaz.
 


Etiketler : Hormonlu Spiral