Hepatit C

Karaciğere ciddi hasar verebilen ve uzun yıllar sürebilen bir hastalıktır.

Hepatit C nedir?

Karaciğere ciddi hasar verebilen ve uzun yıllar sürebilen bir hastalıktır. Özellikle son yıllarda Hepatit C'nin sanılandan daha yaygın görüldüğü belirlenmiştir ve hastalığa verilen önem artmaktadır.

Nasıl bulaşır?

Hepatit C'nin bilinen en önemli ve diğer hepatit türleri içinde en sık görülen bulaşma yolu kan ve kan ürünleridir. Bunun dışındaki bulaşma yolları tam olarak belirlenememiştir. Cinsel yolla bulaşma olasılığı daha düşüktür. Kişilerin aynı kaşık, çatal ve bardağı paylaşması bulaşma açısından riski son derece arttırır. Dövme, piercing ve enjektör iğnesi ile bulaşabilir.
Doğum sırasında anneden bebeğe geçebilir.

Nasıl hastalık oluşturur?

Hepatit C, çoğunlukla yıllarca süregiden hastalık şeklinde kalıcı hale gelir. Daha az sayıda hastada da siroz haline dönüşür. Virüs vücuda girdikten sonra ilk hastalık belirtilerini oluşturur. Bu hastalık belirtileri hafif olarak algılanabilir. Ya da farkında olmadan geçirilebilir.
Genel olarak küçük çocuklarda belirtisiz seyreder. Ancak daha büyük çocuklarda ve yetişkinlerde bazı belirtiler görülür.

Hepatit C belirtileri:

Halsizlik ve kaslarda zayıflık hissi, baş ağrısı, karın sağ üst bölgesinde ağrı, bulantı, koyu renkte idrar, kilo kaybı,yağlı yiyeceklerden tiksinme, nadiren sarılık, eklem ağrıları.
Hastalık kalıcı hale geldikten sonra halsizlik, hafif orta derece karın ağrısı, siroz belirtileri vücutta kırmızı damar lekeleri, avuç içerisindeki kızarıklıklar, karında şişlik, el ve ayaklarda ödem ve şişlik gibi belirtilerle seyreder.

Hastalık nasıl teşhis edilir?

Hepatit C hastalığını belirlemeye yönelik iki önemli test vardır.

HCV RNA testi: Vücutta Hepatit C virüsünün varlığını belirlemeye yöneliktir.
Anti-HCV testi: Daha önce Hepatit C ile karşılaşılmışsa vücutta savunma hücrelerinin oluşturulmuş olduğunu gösterir.

Hastalık nasıl sonuçlanır?

Hastalığı tedavi etmeye yönelik ilaçlar vardır. Fakat bunlar çok etkili değildir. Hastalık ileri aşamalarda karaciğer yetmezliği, siroz ve karaciğer kanserine neden olabilir. Hepatit C tehlikeli ve öldürücü bir hastalıktır. Henüz aşısı geliştirilememiştir.



Etiketler : hepatit c , hepatit c nedir , hepatit c nasıl bulaşır , hepatit c tedavisi , hepatit c aşısı , hepatit c teşhisi