Hepatit B

Hastalık karaciğeri tutar. İlerleyen zaman içinde siroz, karaciğer kanseri, karaciğer yetmezliği gibi tehlikeli şekillere döner.

Nasıl bulaşır?

• Kan ve kan ürünlerinin nakli
• Cinsel ilişki
• Dövme ve piercing
• Traş takımı, ustura ve diş fırçası
• Doğum sırasında anneden bebeğe geçiş
• Kurumuş kan, tükürük, salya (Bir hafta kadar bulaşıcıdır). Bulaşma için hastalık yapan virüsün kana karışması gerekir. Temas yoluyla, solunumla, öpüşmeyle hepatit bulaşmaz.

Hastalık belirtileri nelerdir?

Karaciğer bölgesinde (karın sağ üst bölgesinde) ağrı, sarılık, ateş, baş ağrısı, iştahsızlık, bulantı, kusma, deride kızarıklık.

Hastalık niçin tehlikelidir?

Hastalık karaciğeri tutar. İlerleyen zaman içinde siroz, karaciğer kanseri, karaciğer yetmezliği gibi tehlikeli şekillere döner. Ayrıca fulminan hepatit denen bir ay içinde karaciğer yetmezliğine neden olan ölümcül şekle de dönebilir.

Taşıyıcı olmak ne demektir?

Hastalık etkeni virüs alındıktan sonra genellikle bir ay içinde vücudun savunma sistemleri etkin hale gelir ve hastalık kendiliğinden geçer. Virüs alındıktan sonra kişide hiç hastalık oluşmayabilirde. Ancak bu kişiler Hepatit B virüsünü kanlarında bulundurmaya devam ederler ve sağlıklı kişilere bulaştırabilirler. Bu kişiler taşıyıcıdırlar.

Aşılama ile hastalıktan korunmak mümkün müdür?

Daha önce Hepatit B virüsü ile hiç karşılaşmamış kişilerde aşılama koruma sağlar. Ancak hastalanmış veya Hepatit B virüsü ile karşılaşmış kişilerde bağışıklık doğal yoldan geliştiği için aşılamaya gerek yoktur. Aşı hastalığı tedavi etmez. Sağlıklı kişilere hastalığın bulaşmasına engel olur.

Kişi hiç virüsle karşılaşmamıştır:

Bu durumda Hepatit B etkeninin Kandaki varlığını gösteren test (HBsAg) negatif, kanda savunma hücrelerinin oluştuğunu gösteren test (Anti Hbs) negatiftir. Bu kişilerin korunmak için aşılanması gerekir.

Kişi virüsle karşılaşmıştır ya da aşılanmıştır:

Ama vücudunda virüs yoktur. Bu durumda Hepatit B etkeninin Kandaki varlığını gösteren test (HBsAg) negatif, Kanda savunma hücrelerinin oluştuğunu gösteren test (Anti Hbs) pozitiftir. Bu kişilerin aşılanmasına gerek yoktur. Taşıyıcı, bulaştırıcı değillerdir.

Kişi virüsle karşılaşmıştır ya da aşılanmıştır:

Virüs taşıyıcısıdır: Bu durumda Hepatit B etkeninin kandaki varlığını gösteren test ( HbsAg) pozitif, kanda savunma hücrelerinin oluştuğunu gösteren test (Anti Hbs) pozitiftir. Bu kişiler taşıyıcı ve bulaştırıcıdır. Aşı yapılmasının anlamı yoktur.

Kişi aşılı olmadığı, daha önce hastalık etkeni ile karşılaşmadığı halde, hastalık yeni bulaşmıştır:

Bu durumda Hepatit B etkeninin kandaki varlığını gösteren test (HbsAg) pozitif, kanda savunma hücrelerinin olduğu gösteren test (Anti Hbs) negatiftir. Bu durumda 2 hafta içinde Hepatit B immünglobülini yapılmalıdır.

Ülkemizde som 15-20 yıldır doğan bebekler Hepatit B aşısı ile immünize hale getirilmiştir. Daha önceki yıllarda doğanların tarama sonrası aşılama yaptırmaları önerilmektedir.



Etiketler : hepatit b , hepatit b nedir , hepatit b nasıl bulaşır , hepatit b tedavisi , hepatit b aşısı , hepatit b teşhisi